Reklama
 
Blog | Inga Petryčka

Bělorusko: Je to i náš boj

… a také pár slov o ženách v ulicích

Nějakých ani ne tisíc kilometrů od našich domovů zuří válka a teror.

Řeč je o Bělorusku. Odehrává se tu těžký zápas o svobodu a demokracii.

V posledních dnech  v celé zemi nefungoval internet a česká ani světová média nevěnovala tamnímu dění příliš pozornosti. Přitom země zažívá zlomové okamžiky své novodobé historie. A jsou to okamžiky plné násilí a krve.

Těch několik záběrů, které pronikly na internet z běloruských měst, jsou opravdu drastické. Mlácení, hromadné zatýkání, střílení do lidí, kteří nevykazovali žádné známky agrese.

Přijde mi, že větší kontrast nemůže existovat. Na jedné straně pokojné demonstrace lidí, na druhé straně policejní mlátičky běloruského diktátora, který se snaží udržet poslední zbytky své rozpadající se moci.

Lukašenko je v čele země 26 let. Odmítá si připustit, že nastal čas k odchodu. Prohrál volby, lidé dali najevo, že už toho mají dost. Bělorusové jednoznačně řekli, kam chtějí patřit a kterým směrem se chtějí vydat vstříc budoucnosti. Zvolili si novou prezidentku Svjatlanu Cichanouskou, která je pro ně nadějí, že se poměry v zemi zlepší a postupně se vyrovnají demokratickým standardům.

Běloruský diktátor se snaží udržet svou moc tím, že se obrací proti obyvatelům své země. Jeho jednotky rozpoutaly po celé zemi teror. Lidé jsou však stále pokojní, schází se na pokojných demonstracích, na ulicích vytváří řetězy solidarity, kladou pasivní odpor policejním jednotkám.

Potěšující je, že řada policistů i vojáků začíná vyjadřovat podporu lidem. Nadále odmítají sloužit teroru a násilí. Jeden z policistů vyzval ve videu své kolegy, aby chránili svůj lid, a vyzval novou prezidentku, aby se ujala velení v zájmu běloruského lidu.

Jediná Lukašenkova naděje je v tuto chvíli Putin. Jak se zachová, ukáží nejbližší dny, možná hodiny. Právě proto bychom měli projevit sounáležitost s běloruským lidem a maximálně je podpořit. Evropská unie má sílu, aby se postavila na stranu Bělorusů a jejich svobody.

Od prvních okamžiků od vyhlášení výsledků voleb prošlapává v tomto směru cestu Litva, která poskytla pomoc nově zvolené prezidentce  Cichanouské a vyzývá evropské státy k jednotnému postupu. Litva ví, o co se hraje. S Ruskem a jeho vlivem v regionu má své zkušenosti. Sama toto s ohledem na svůj původ vnímám velmi citlivě.

Stejně tak citlivě vnímám události v běloruských ulicích. Mám hluboké pochopení a pocit sounáležitosti se ženami, které ve velkém počtu vytvářejí živé řetězy, často oděné v symbolické bílé, národní barvě Bělorusů, a útrpně čelí útokům policejních komand.

Svým způsobem se v Bělorusku odehrává ženská revoluce. Bělorusové si zvolili prezidentku a ženy v ulicích měst teď odvážně tvoří páteř nenásilných protestů proti Lukašenkově agresi.

Buďme s nimi. Je to i náš boj o svobodu a demokracii.

Reklama