Reklama
 
Blog | Inga Petryčka

Budoucnost naší země rozhodnou krajské volby. Musíme začít jednat

Je to tak.

Nadcházející krajské volby rozhodnou o budoucnosti naší země.

Současné události spojené s dramatickým šířením koronavirové nákazy odhalují v plné nahotě, kdo, a hlavně jak, řídí naši zemi. Zatímco hejtmani volají po urychlené akci a razantních opatřeních proti šíření nákazy, premiér bagatelizuje situaci a ukazuje prstem kolem sebe na všemožné viníky přicházejícího průšvihu.

Přístup vládní strany k celé věci ukázala i hejtmanka Středočeského kraje, když v první vlně podávala trestní oznámení na záchranářku, která si dovolila veřejně vyslovit námitku, že kraj nezvládá distribuovat ochranné pomůcky pracovníkům ve zdravotnictví.

Nechci se ale teď pitvat v tom, jak diletantsky se vláda staví k celé věci. Spíše chci poukázat na to, co s tím můžeme dělat.

Za pár dnů máme krajské volby.

Krajské samosprávy jsou pro velkou část občanů tak trochu nesrozumitelné. Nicméně jsou to právě kraje, které mohou sehrát důležitou roli při fungování státu.

Zní to sice trochu paradoxně, nicméně právě v době této krize se ukazuje, že příčetní hejtmani mohou udělat pro občany víc než vláda.

Neřídí se totiž průzkumy veřejného mínění, ale reálnou situací „tam venku“. Nesou přímou zodpovědnost za situaci v kraji, dokonce mají zodpovědnost za mnohá sociální zařízení, jako jsou domovy důchodců.

A když odhlédnu od krize, jsou to právě kraje, které spolu s obcemi stojí v první linii boje se suchem, řeší dopravní obslužnost, která souvisí s dostupností vzdělávání ve venkovských oblastech, dojížděním za prací, tím pádem mírou zaměstnanosti v regionu, zodpovídají za síť středních škol a další občanskou infrastrukturu.

My teď můžeme ovlivnit složení krajských samospráv. Vybírejte pečlivě a svou volbu nepodceňujte. Marketing není všechno. Rozhodně nedoporučuji skákat na lep vládní partě. Podle nich už totiž dávno mělo být líp. Budoucnost bude ovšem lepší bez nich. Přinejmenším současné zmatky při řešení problémů spojených s koronavirem to ukazují dost výmluvně.

Reklama