Reklama
 
Blog | Inga Petryčka

Co můžeme udělat pro podporu kultury v Praze? (Nebo i jinde…)

Nedávno jsem si přečetla rozhovor s Janou Heřmánkovou, která je jednatelkou firmy zabývající se zajišťováním techniky pro velké koncerty a festivaly a současně stojí za červencovou demonstrací na obranu hudebního průmyslu.

Při čtení mě až mrazilo.

Podle ní je jen v hudebním průmyslu celorepublikově ohroženo na 130 tisíc lidí, kteří se kvůli koronaviru ocitli bez příjmů. Řeší to různě. Podle Jany Heřmánkové jich hodně změnilo profesi a pracují třeba na stavbách. Jak ale píše, “zvukaři, osvětlovači či bedňáci sice chodí na brigády, tím ale neuživí rodiny, nezaplatí hypotéky.” A dodává že pokud jim nepomůžeme, “celý tento sektor pomalu zmizí z povrchu.

Ono totiž nejde jen o to, že byly zavřené kluby a rušily se festivaly v době nouzového stavu. Ten totiž pokračuje v hlavách lidí, kteří se bojí chodit na koncerty, protože mají strach z nákazy koronavirem.

Pražská radní pro kulturu Hana Třeštíková už v květnu uvedla, že v celém kulturním odvětví na území Prahy chybí téměř 12 miliard korun. To je obrovský výpadek, který ke všemu není finální. Je jasné, že záchrana v podobě dotací není reálná, protože i město musí mít nejprve kde brát, aby mohlo dávat.

Radní Třeštíková se sice snaží a pražský magistrát, ale i městské části, vypsaly podpůrné programy, nicméně je to také na nás, milovnících kultury, abychom přiložili ruce k dílu.

Myslím si, že po tučných letech, kdy tu kultura byla pro nás a zpříjemňovala nám život, nastal čas se ptát:

Co můžeme udělat pro kulturu my sami?

Rovnou přidávám pár nápadů, co může každý z nás udělat. Podle mě stačí opravdu málo, ale pokud každý z nás svou trochou přispěje, pomůžeme naší kultuře udržet se nad hladinou. To je v tuto chvíli asi to nejdůležitější, abychom se v budoucnu mohli těšit na její maximální rozlet.

10 nápadů na podporu kultury

  1. Alespoň jednou týdně jděte na kulturní akci
  2. Potěšte své blízké či známé; věnujte jim vstupenky do kina, divadla, nebo s nimi zajděte na výstavu do galerie
  3. Kupte si předplatné do divadla, klubovou kartičku do kina (i když třeba nevyčerpáte vše v plném rozsahu)
  4. Sdílejte na svých sociálních sítích pozvánky na zajímavé kulturní akce
  5. Pište blog o kultuře a kulturních akcích
  6. Předplaťte si kulturní časopis
  7. Staňte se sponzorem galerie
  8. Kupte si on-line kurz od svého oblíbeného interpreta či umělce
  9. Uspořádejte sami menší koncert ve své lokalitě (náměstíčko, klub, kostel…)
  10. … a podobně můžete pozvat oblíbeného umělce na rodinnou oslavu přímo k vám

#ZáležíMiNaPraze #KulturaVPraze

Reklama