Reklama
 
Blog | Inga Petryčka

Co s koloběžkami v pražských ulicích?

Koloběžky, kam se podíváš. Auta pomalu mizí, emise jakbysmet. Bylo by to vlastně skvělé, kdyby… Kdyby koloběžky nejezdily po silnici, kdyby nejezdily po chodníku a jejich uživatelé je neparkovali stylem, kde mi koloběžka upadne, tam ji nechám.

Tyto fotografie jsem pořídila před několika dny. Během jediné(!) cesty po jedné (!) městské části, konkrétně po Praze 3. Už z toho je patrné, co se změnilo za poslední dva roky, kdy Prahu sdílené elektrokoloběžky zaplavily. Vypadá to, že nic.

Koloběžky vadí řidičům na silnici (i když tam správně patří), ohrožují bezpečnost chodců na chodnících. A samostatnou kapitolu tvoří jejich „parkování“. Že je to zrovna uprostřed chodníku? Ony maminky s kočárky, nevidomí nebo lidé na invalidním vozíku se přece nějak vyhnou.

Nemyslím si, že by koloběžky samotné byly problém. Rozhodně bych nesouhlasila s nějakými plošnými zákazy, jako tomu bylo v případě vozítek segway.

Zádrhel číslo jedna je bezesporu v nedostatečné cykloinfrastruktuře. Kdyby na sebe cyklostezky plynule navazovaly, nebyli by koloběžkáři nuceni vjíždět na chodník a potažmo ani do provozu na silnici. Je jasné, že jde o pozůstatek dob minulých, který nezměníme mávnutím kouzelného proutku. Nicméně právě koloběžky by se mohly stát oním potřebným impulsem k tomu, aby se města začala chystat na budoucnost. Ta minimálně v centrech nebude patřit automobilům, nebude tam pro ně místo. Budoucnost bude patřit veřejné dopravě, taxíkům, kolům, koloběžkám a chodcům.

Problém číslo dva vězí v neukázněnosti uživatelů koloběžek a v neexistenci jasně formulovaných pravidel. Sdílené koloběžky disponují inteligentními systémy, které by měly být schopné donutit klienty k pořádku. Automatické snižování rychlosti ve vymezených úsecích už je dnes samozřejmostí. Rozhodně by bylo vhodné nastavit parametry pro parkování koloběžek i další pravidla, které by podléhaly důsledné kontrole. Jak ze strany provozovatele půjčovny, tak ze strany městské policie.

Pak si myslím, že koloběžky přestanou být konečně postrachem ulic a budou sloužit svému účelu. Ekologické přibližovadlo se super skladností.

Reklama