Reklama
 
Blog | Inga Petryčka

Evropu si do toho kecat nenecháme. Zelené Česko budí rozpaky

Andrej Babiš zavelel. Zelenou dohodu tady nepotřebujeme.

My potřebujeme řešit náš automobilový průmysl, který má velké problémy. My potřebujeme restrukturalizovat a významně investovat do zdravotnictví. My potřebujeme řešit digitalizaci. My potřebujeme podpořit hlavně stavebnictví,“ hřímal Babiš.

A má pravdu. Přesně pojmenoval bolesti naší země a tuzemského hospodářství. Skoro by se chtělo dodat, že je škoda, že si těchto problémů nevšiml dříve, když měl dlouhé roky v dobách hospodářského růstu jako ministr a později premiér možnost s tím něco dělat.

Nechme ale sarkasmu.

Myslím si, stejně jako 66 % českých občanů, že Zelená dohoda pro Evropu (tzv. EU Green Deal) jednoznačně přispěje k lepší ochraně české přírody a krajiny a pomůže v boji se suchem. Nedávný průzkum STEM potvrdil, že větší část Čechů věří pozitivním přínosům Zelené dohody pro Evropu. Podobná část obyvatel také této dohodě vyjádřila podporu (62 %). Dlužno však dodat, že 34 % obyvatel sice tuto dohodu podporuje, ale myslí si, že by Česko mělo jít vlastní cestou.

Osobně se kloním ke spolupráci na evropské úrovni. Zelenou dohodu pro Evropu chápu jako příležitost. Zdůrazňuji, že můj pohled na ochranu životního prostředí je bytostně konzervativní, o čemž jsem napsala už dříve článek včetně návrhů několika konkrétních opatření.

Pokud se státy napříč Evropskou unií dohodly, že napumpují do evropské ekonomiky 750 mld. euro, chopme se toho. Peníze, na které dosáhnou naše regiony a firmy, mohou totiž posloužit přesně v těch sektorech, které vyjmenovává premiér Babiš.

Připadá mi naprosto kontraproduktivní, pokud český premiér populisticky kritizuje dohodu EU a snaží se jít za každou cenu proti proudu. Je to jen divadlo pro voliče, které nemá reálné základy. Zelenou dohodu pro Evropu tím nezastaví. Dosáhne pouze toho, že popíchne veřejnost a přispěje k dalšímu šíření blbé nálady a nenávistných projevů. “Co nám tady ta zlá EU chce nařizovat!“, že?

Nedivím se, že v této atmosféře si polovina (50 %) Čechů myslí, že Zelená dohoda pro Evropu poškodí český průmysl a připraví hodně lidí o práci.

Ano, pokud budeme jen kritizovat a sedět se založenýma rukama, tak nám ten vlak s příležitostí ujede. O práci nás ale připraví spíše přešlapování na místě, zatímco ostatní státy půjdou inovacím naproti.

Od premiéra v těchto přelomových chvílích očekávám především hledání způsobů, jak využít potenciál zelené dohody na maximum. Že se tak neděje, dokládá další číslo z publikovaného průzkumu, že 70 procent Čechů netuší, co Zelená dohoda pro Evropu obsahuje.

Změňme to. Postarejme se o včasný přísun informací, abychom na přísun evropských peněz byli připraveni. Jde o budoucnost naší ekonomiky a naší země!

Reklama