Reklama
 
Blog | Inga Petryčka

Jak zůstat zdraví a v pohodě i uprostřed krize

Práce z domova, děti na distanční výuce, omezené možnosti sociálních kontaktů, televize chrlící další a další pesimistické scénáře budoucího vývoje. Známe to všichni z jara, nicméně v podzimním sychravém počasí bez slunce se chmury dostaví snáz. Obzvlášť, když se k tomu všemu přidá výpadek příjmu a výrazně ztenčený rodinný rozpočet. O to více musíme dbát na to, abychom si i teď (a obzvláště teď) našli čas na sebe, svoje zdraví a psychickou pohodu.

Říká a poslouchá se to hezky. Když ale celý den pendlujete mezi psacími stoly svých dětí, vařením a domácími pracemi, odbíháte k videohovorům se svými nadřízenými a na pracovním stole se vám kupí hromada papírů, které jste měli zpracovat a poslat šéfovi nejlépe už včera, přijde vám taková rada jako science fiction. Podle odborníků ale není třeba hledat v nabitém dni volnou hodinu nebo dvě, k odreagování a regeneraci stačí klidně i jen pár desítek minut. A, podle mého názoru, někdy postačí i drobná změna v myšlení a uspořádání priorit.

Rad, jak zůstat v dnešní době fit a v pohodě, je celá řada. Vybrala jsem proto ty, o kterých si myslím, že jsou opravdu účinné a které mám vyzkoušené sama na sobě.

1. Nezapomeňte na pravidelný pohyb na čerstvém vzduchu

Pokud jste zvyklí chodit do práce pěšky a k tomu si dvakrát týdně zahrát fotbal nebo si zacvičit ve fitku, pak se za aktuálního stavu jistě necítíte příliš komfortně a cvičení už jste nahradili třeba během. Pravidelný pohyb někde v přírodě by ale měli do svého programu zařadit všichni. Stačí klidně krátká procházka. Na vyčištění hlavy a posílení imunity asi není lepšího léku.

2. Dostatečně odpočívejte

Ne nadarmo se říká, že ráno je moudřejší večera. Dostatek spánku je nenahraditelným spojencem v boji proti nemocem a stresu.

3. Zprávy si dávkujte jen sporadicky

Opravdu není nutné sledovat zprávy několikrát denně. To rozhodně na náladě nepřidá. Navíc ani není o co stát. Když si pustíte televizi jednou denně, zůstanete v obraze a snáze si udržíte potřebný nadhled a pozitivní mysl.

4. Oprašte staré koníčky a společenské hry

Vraťte se k tomu, co jste rádi dělali a na co jindy nemáte čas. Ať už je to zahrádka, modelářství nebo ruční práce. A ruku na srdce, kdy jste si naposledy jako rodina zahráli Člověče nezlob se?

5. Najděte si pár minut jen pro sebe

Napusťte si vanu nebo si večer jen tak v klidu sedněte a připomeňte si, co se vám ten daný den podařilo. Vyčítat si neúspěchy umí každý z nás velice dobře, zkuste to proto pro jednou otočit. Uvidíte, že máte být na co pyšní.

6. Nesnažte se být dokonalí

Zapojte do hlídání a učení dětí prarodiče nebo partnera, děti zase více zapojte do běžných domácích prací, objednejte si obědy ze školní jídelny. Volný čas raději věnujte rodině a dětem, snažte se užívat si sebe navzájem.

7. Nepodceňujte případné nemoci

Neodkládejte návštěvu lékaře, pokud se necítíte dobře. Spojte se s ním telefonicky a domluvte se na dalším postupu. Určitě není správné zanedbat možné vážnější onemocnění jen kvůli tomu, že nechcete svými problémy ještě více zatěžovat naše zdravotnictví.

A jak to máte vy? Máte nějaké osvědčené recepty na dnešní obtížné dny?

Inga

Reklama