Reklama
 
Blog | Inga Petryčka

Jaká bude letošní dovolená?

A jakou stopu zanechá?

Tento můj příspěvek do seriálu ekochvilek by mohl nést podtitulek „prázdninový“. Zveřejňuji ho totiž přesně 1. července. Toto datum má svůj magický půvab. I když jsem už dávno odrostla školním lavicím, dodnes za ním cítím příslib odpočinku, objevování nepoznaného a odklonu od všedních dnů.

Určitě nejsem sama, že? 🙂

Prázdniny máme ale asi všichni spojené hlavně s dovolenou a cestováním. Je zřejmé, že letošní dovolené budou pro mnohé z nás jiné. Podle některých zveřejněných průzkumů plánuje až 80 % lidí svoji letošní dovolenou strávit v Česku, tedy bez letadel a dlouhých cest autem. Souhlasím se všeobecným názorem, že u nás je mnoho krásných míst, takže rozhodně nepřijdeme zkrátka.

Dovolená v tuzemsku má ale ještě jednu výhodu, která možná není na první pohled až tak zřejmá. Taková dovolená totiž pravděpodobně bude přívětivější k životnímu prostředí.

Přemýšleli jste někdy nad tím, zda jsou vaše dovolené šetrné k přírodě? Je dost dobře možné, že v běžném každodenním životě třídíte odpad, neplýtváte potravinami, nakupujete na farmářských trzích, šetříte vodou a snažíte se i v jiných ohledech chovat zodpovědně k životnímu prostředí. Pokud pak ale v létě odletíte na dovolenou do luxusního resortu s all inclusive, přicházejí vaše snahy vniveč.

Ekologická stopa takové dovolené je totiž enormní.

Netvrdím, že bychom měli všichni trávit dovolenou někde na ekofarmách. Stačí málo. Občas vyměnit auto za vlak, na kratší vzdálenost za kolo, elektrokolo nebo koloběžku. Vrátit se čas od času ke kempování, sjet s rodinou řeku nebo vyrazit na hory. Není ani nutné vyhýbat se hotelům. Zodpovědná turistika, tedy cestování s co možná nejmenšími dopady na životní prostředí, je čím dál oblíbenější, takže i mezi hotely nalezneme ty s environmentálním označením, s nějakou formou ekoznačky.

Pokud svoji letošní dovolenou teprve plánujete, zkuste brát v úvahu i to, jaký vliv bude mít na životní prostředí. A také mějte na paměti, že je úplně jedno, kam nakonec vyrazíte nebo kolik peněz za ni utratíte. Jsem přesvědčena, že není důležité, kde ji strávíte, důležité je JAK, a hlavně S KÝM ji prožijete.

Reklama