Reklama
 
Blog | Inga Petryčka

Každý strom se počítá. Ve městě obzvlášť

Dobrých zpráv není nikdy dost. Mě třeba v minulých dnech potěšila informace o tom, že u nás loni vzniklo nejvíce nových lesů za posledních 15 let. Celkově navíc převažovaly listnaté stromy. To je v tváří tvář kůrovcové kalamitě skvělé, ne?

Stromy jsou nicméně i nesmírně důležitou součástí měst. Jako obyvatelka Prahy jsem ráda za každý nově vysázený strom a potažmo i keř, který se v ulicích objeví. Je mi totiž jasné, že najít vhodnou lokalitu pro novou výsadbu není jen tak. Oproti stromům v lese nebo parku je třeba řešit hustou síť nejrůznějších kabelů a vedení pod zemí, dostatečnou šíři ulice a chodníků a nouze není ani o diskuse s památkáři.

Těším se proto na novou podobu Václavského náměstí, které se konečně dočká nejen důstojné podoby, která tomuto prostoru náleží, ale i nové aleje.  A pevně věřím, že se nových stromů dočkáme i při úpravách Malostranského náměstí. Vždyť jeden jediný strom vykoná práci jako pět klimatizací. A to je při tropických teplotách ve velkoměstě už slovo do pranice.

Vytipovávat nové lokality pro vysazování uličních stromořadí je jedna z priorit hlavního města, která by mohla pomoci čelit klimatické změně. Není to snadný úkol, ale doufám, že se ho podaří realizovat v co nejvyšší míře.

Reklama