Reklama
 
Blog | Inga Petryčka

Konec hazardu v Praze? 

Počet hracích automatů na celém území Prahy: 0.

Pokud bude na podzim schválena nová vyhláška v původním znění, stane se tato vize v nedaleké budoucnosti skutečností.

Záměrně říkám, že v původním znění. Ve vidině nulové tolerance automatů a videoloterijních terminálů, tedy tzv. technických her, se už totiž objevují první trhliny. Mluví se o tom, že Praha 1 bude žádat o schválení výjimky pro několik set automatů umístěných v kasinech. Tam pro jejich obhajobu údajně mluví fakt, že automaty pouze doplňují živé hry a kasina navíc nejsou volně přístupná bez kontroly.

Není to nic překvapivého. Proti morálnímu hledisku a všeobecně rozšířenému přesvědčení o škodlivosti hazardu stojí silná konkurence hned dvojího rázu. Lobby hazardního průmyslu na jedné straně a nezanedbatelný zdroj peněz do městské kasy na straně druhé. I když vedení Prahy jasně deklarovalo, že bude tento výpadek městským částem kompenzovat, odstřihnout se od zlaté žíly, kterou Praha 1 je, není určitě jen tak.

Nedalo mi to a do jednoho takového kasina jsem se zašla podívat. Musím říct, že hrací automaty nad živou hrou s krupiéry co do počtu rozhodně vyhrávaly.

Ve své podstatě je ale úplně jedno, jaké argumenty by byly pro zachování určité části technických her použity. V případě výherních (nebo spíše nevýherních) automatů připadá v úvahu pouze nekompromisní zákaz, ke kterému výjimky nepatří. Stejně jako to udělalo už několik městských částí. Pevně věřím, že stejný konzistentní postoj zaujímají i mí spolustraníci, kteří jsou ve vedení na Praze 1 v koalici.

Musím podotknout, že mi je jasné, že ani plošný zákaz bez výjimek problém hazardu jako takového nevyřeší. Ten se jen přesune jinam. Pokud by ale prostá neexistence legálních automatů měla zachránit jednoho jediného člověka před závislostí nebo by pomohla zabránit rozpadu jedné jediné rodiny, není o čem diskutovat.

Jak to vidíte vy?

 

#ZáležíMiNaPraze #StopHazardu

Reklama