Reklama
 
Blog | Inga Petryčka

Kvóty vs. motivace. Jak přilákat ženy do politiky?

Nikoli kvóty, ale motivace a podpora. To by měl být návod, jak dostat více žen do politiky.

Není to zdaleka jen můj osobní názor. V podobném duchu se vyjádřilo i mnoho mých stranických kolegů a kolegyň a příznivců KDU-ČSL v debatě na sociální síti, kterou odstartovala zpráva o německé CDU. Ta nedávno odsouhlasila zavedení závazných kvót na podíl žen a mužů.

Zcela jistě panuje shoda na tom, že kvóty představují rychlé, jednoduché a efektivní řešení problému. Jako dobrý a silný argument musím přijmout i názor, že jejich přijetí na omezenou, přechodnou dobu by podařilo rozčeřit stojaté vody české politiky. Na druhou stranu ale mám vážné obavy, že tato pozitiva by byla převálcována negativy.

Představte si opravdu schopnou ženu, která má zájem o politiku, má co říct a pracuje na sobě. Pro takovou ženu by byla existence kvót bezesporu velice ponižující, možná dokonce urážlivá. Vůbec bych se nedivila, kdyby se svých ambicí raději vzdala. Nemluvě o tom, zda by za těchto okolností byli ostatní politici schopni přijímat ženy – političky jako sobě rovné partnery.

Velká spousta debatujících si myslí, že namísto kvót je vhodnější ženy k politice motivovat, podpořit je a ukázat jim, že jsou vítané. Tudy by opravdu mohla vést cesta. Některé ženy totiž od politiky odradí už jen přesvědčení, že muži do svých řad jen tak někoho nového nepustí. Jde tedy o to hledat způsoby, jak ženám zvýšit sebevědomí a dokázat jim, že dveře do politiky jsou pro ně pootevřené, ne zamčené na sedm západů.

Zaujal mě komentář, ve kterém byla zmíněna zdánlivá maličkost, která ale přitom může hrát velkou roli. Drtivá většina důležitých schůzí se odehrává v podvečerních hodinách. Vhodná doba pro pracující a dojíždějící muže, nikoli ale už pro ženy starající se o děti. Řešení je přitom nasnadě. Dětské koutky, hlídání nebo zcela prosté zavedení on-line konferencí.

Samostatnou kapitolou pak je oblast dalšího vzdělávání. Čím více aktivit podobných těm, které známe z Volební akademie žen, tím lépe. A nemusí to být zdaleka jen vzdělávání. Myslím si, že stejnou službu může prokázat i pouhé sdílení zkušeností žen – političek, které mají co říct a dokážou inspirovat.

Musím přiznat, že pro mě byla tato debata o ženách v politice velice milým překvapením. A to hned z několika důvodů. Zapojilo se do ní velké množství lidí, kteří nezřídka nabídli i své osobní zážitky.  Ty tak mohou sehrát onu cennou inspirativní roli pro ostatní ženy. O svůj pohled na věc se navíc podělilo i mnoho mužů-politiků. Ti ukázali, že si uvědomují své nesporné zvýhodnění oproti ženám i problémy, se kterými se ženy v politice potýkají. A to samo o sobě je podle mě také důležitý krok na cestě ke změně.

Cesta k většímu zastoupení žen v politice totiž v ideálním případě vede skrze postupnou změnu společnosti a nastavených vzorců myšlení. A ne jinudy. Nebo to vidíte jinak?

#ŽenyVPolitice #LepšíPolitika

Reklama