Reklama
 
Blog | Inga Petryčka

Německá křesťanská demokracie posílá více žen do politiky

Zaujala mě nenápadná zpráva v novinách.

Totiž, že německá CDU chce mít v politice do roku 2025 přinejmenším stejný podíl žen, jako bude mít mužů. Chce toho dosáhnout kvótami.

Osobně si stále nejsem jistá, jestli jsou kvóty nejlepším řešením. Na druhou stranu znám příběhy mnoha žen, které se pustily do politiky a ne vždy to měly jednoduché. Právě kvůli svému ženství. Stále se setkávám s předsudky a i v dnešní době občas zazní argument, že žena má být především doma, vařit a starat se o děti, či blaho manžela.

Vstup do politiky nutně neznamená, že žena rezignuje na svou funkci ženy – matky, ani to neznamená, že si bude prosazovat svou kariéru na úkor ostatních členů rodiny. Myslím, že toto je vždy na domluvě a ochotě členů každé jednotlivé rodiny.

Nechci se teď pouštět do nekonečné debaty, jaké je skutečné postavení žen, a už vůbec nechci rozvíjet debatu o tom, nakolik „je to o schopnostech, nikoli pohlaví“. Myslím, že pohled do stranických struktur, na volební seznamy kandidátů i na volené funkce ukazuje, že zastoupení žen je u nás stále spíše symbolické.

V tomto mi připadá právě německá CDU svým způsobem symbolická. Stranu vedla dlouhodobě Angela Merkelová, nejdéle sloužící spolková kancléřka novodobé německé historie, která se těší neotřesitelné popularitě. Stranické vedení po ní převzala stávající spolková ministryně obrany Annegret Krampová-Karrenbauerová. Nyní se v CDU rozhodli narovnat podmínky pro ženy a muže v politice.

Možná toto řešení kvótami shora není ideální. Nicméně mně osobně je sympatické to, že se v CDU rozhodli tímto tématem aktivně zabývat a hledat cestu ke zlepšení podmínek pro vstup žen do politiky.

Ono to ve finále není o číslech, ale o prostředí, férovém a ohleduplném přístupu, rovnosti šancí a podpoře tam, kde dochází k viditelným nerovnostem v přístupu k lidem, nejen ženám.

Pokud vás zajímá, jak vnímám postavení žen v politice a proč si myslím, že by jich mělo být v politice více, přečtěte si můj dřívější článek Kolik žen v politice je tak akorát.

Reklama