Reklama
 
Blog | Inga Petryčka

Posezení na Smetanově nábřeží – vize přátelštější Prahy nebo nedomyšlená akce?

Uzavření Smetanova nábřeží pro automobily.

Téma, které téměř spolehlivě dokáže rozhádat pražské politiky. A přece se vrací jako bumerang.  Pokud bychom hledali místo, kde neplatí pověstné „chybami se člověk učí“, pak by byla tato část Prahy jedním z favoritů na vítěze.

Poslední případ máme asi všichni ještě v živé paměti. Magistrát uzavřel jeden jízdní pruh, aby se dal využít pro restaurační předzahrádky a společenské akce.

Na první pohled skvělý nápad. Po koronavirových omezeních je potřeba rozhýbat kulturní a společenský život všemi možnými způsoby. Opomněl přitom ale dost podstatnou věc. Prodiskutovat celou záležitost s těmi, kterých se uzavírka bezprostředně dotkne. Ona ta auta totiž někde jezdit musí.

Navíc to vypadá, že si Magistrát příliš nelámal hlavu ani s výsledky několika odborných studií, podle kterých není na tomto místě přípustná žádná uzavírka do té doby, než se podaří systémově vyřešit tranzitní dopravu, tedy zprovoznit oba pražské okruhy.

Opravdu by mě zajímalo, zda byly ve hře i jiné, klidnější, a hlavně bezpečnější lokality. Zda měli úředníci a politici k dispozici všechna potřebná čísla (počet turistů, počet míst restauračních předzahrádek, dopravní statistiky apod.), která jsou jistě k takovému rozhodnutí zapotřebí nebo přinejmenším vhodná.

Z vlastní zkušenosti totiž musím říct, že já jsem si zde kávu příliš nevychutnala. S tramvajemi jezdícími v těsném sousedství mého stolku a hlukem aut v opačném pruhu jsem se necítila zrovna komfortně. A to jsem si ani nepřipouštěla myšlenku na to, že kvůli této uzavírce si možná právě dost lidí užívá příjemně stráveného času někde v koloně.

Co říkáte na tento krok magistrátu vy? Vyzkoušeli jste zdejší posezení? Jaké jsou vaše dojmy? Budu ráda za vaše postřehy!

Reklama