Reklama
 
Blog | Inga Petryčka

Tak trochu jiné první září

Začíná nový školní rok. Důležitý milník pro prvňáčky a celé jejich rodiny i nová kapitola života pro ostatní žáky a studenty.

Na první pohled se dnešek nijak neliší od předešlých let. Ráno jsem potkávala prvňáčky s velkými aktovkami, kytičkami v ruce a trochu vyplašeným výrazem, viděla jsem i bouřlivé vítání spolužáků před budovami škol.

Mám ale pocit, že z pohledu roku 2020 a událostí, které souvisely s koronavirovou epidemií, je toto datum přelomovým mezníkem, který právem vzbuzuje smíšené pocity. Otevření škol bez výraznějších restrikcí lze na jednu stranu chápat jako opravdový návrat do starých zaběhnutých kolejí, což by si jistě všichni přáli. Brány navíc otevírají základní umělecké školy nebo zájmové organizace, které před prázdninami fungovaly v omezeném režimu. Situace ale vůbec nemusí být tak růžová. To ostatně ukazují i příklady ze zahraničí. Nedivím se proto, že mnozí lidé vyhlíželi tento den s obavami.

Musím přiznat, že jsem ráda, že se po dlouhých debatách podařilo dohodnout jakýsi kompromisní scénář, podle kterého se budou případná omezení ve školách řešit přísně individuálně bez negativních dopadů na žáky a studenty (a tím i jejich rodiny) z jiných škol a jiných oblastí. Už takto bude letošní výuka díky jarní absenci pro studenty i pedagogy dost ztížená.

Nechci ale dnes předestírat možné černé scénáře. Na to není ta pravá chvíle. První září je den, kdy je třeba všem žákům, studentům i jejich učitelům popřát hodně úspěchů a rodičům kopu pochopení a pevné nervy. Rodiče mi jistě dají zapravdu, že je to někdy zapotřebí😊

Vaše Inga Petryčka

Reklama