Reklama
 
Blog | Inga Petryčka

Tradice si musíme udržet koronaviru navzdory: Jak jsme rozsvítili vánoční světla a přivedli Mikuláše

Vánoce se blíží a ve vzduchu stále visí mlha nejistoty, jaké to letos bude. Přiznám se, že i mě samotnou takové myšlenky občas přepadnou. Vždycky si ale řeknu, že to máme přece ve svých rukách.

Osobně mám Vánoce moc ráda. A ráda svou radost sdílím s ostatními. Letos jsme se proto rozhodli, že se pokusíme udělat radost i ostatním lidem a že uděláme něco pěkného pro své okolí.

Slovo dalo slovo a tak jsme se společně s kolegyněmi z našeho spolku Spolu tady a teď pustily do příprav předvánoční akce.

Výsledkem jsou nazdobené a nasvícené stromečky v Pitkovickém parku, kde proběhla v sobotu 5. prosince sousedská akce při příležitosti adventu a svátku sv. Mikuláše.

Přestože vše probíhalo v omezeném režimu, přeci jen jsme stále museli dbát na dodržování určitých pravidel, abychom nepřispívali k přiživování nákazy koronavirem, v průběhu večera se přišlo podívat poměrně dost lidí. Důvodů měli, věřím, hned několik.

Hlavní část programu tvořilo zdobení stromečků a návštěva Mikuláše se svým doprovodem.

Co se týče zdobení, nazdobili jsme společně zdejší jabloňky. Každý, kdo přišel, si mohl v naší dílničce vyrobit vánoční ozdobu ze šišek či papíru a zavěsit ji na stromeček či keř v parku, ale mohl si ji odnést i domů. Kdo chtěl, mohl naopak něco svého přinést.

Děti se nejspíš těšily nejvíce na Mikuláše, čerty a anděly. Čertů a andělů se nám sešlo dokonce více a spolu s Mikulášem přinesli i bohatou nadílku dětem. Krom toho mohly děti využít schránku na dopisy pro Ježíška. Na programu bylo pro děti i loutkové divadlo a čtení z pohádkové knihy.

Všichni návštěvníci se mohli pokochat nádherným betlémem ze slámy, který jsme nainstalovali do zdejšího altánku. Původně jsme plánovali, že tu necháme betlém až do Vánoc, nicméně museli jsme tento záměr změnit.

Betlém v parku by nebyl nijak zajištěný, takže jsme se dohodli, že jej vystavíme v kostele sv. Klementa na Praze 1. Pokud si tedy uděláte před Vánocemi procházku starým městem, můžete tuto nádheru vidět na vlastní oči. Betlém bude v kostele k vidění od 20. prosince do konce roku.

V rámci akce jsme uspořádali sbírku pro místní ALZHEIMER HOME Pitkovice, jejímž cílem bylo udělat radost klientům pitkovického Alzheimer centra a opatřit jim hezké vánoční dárky. Díky sbírce jsme jich dali dohromady několik a rozhodli jsme se, že ve sbírce budeme ještě pokračovat až do 18. prosince, kdy předáme dárky pracovníkům centra.

Pokud máte zájem přispět, kontaktujte nás na mail [email protected].

Jsem moc ráda, že si do Pitkovického parku našlo v sobotu cestu poměrně dost lidí. Jsem ráda, že vše proběhlo v příjemné atmosféře a pohodě a že nedošlo k nějakým incidentům kvůli nedodržování covidových opatření. Ráda jsem také poznala řadu našich sousedů. Věří, že v budoucnu spolu vymyslíme další zajímavé akce a setkání.

Závěrem bych také ráda poděkovala několika lidem, kteří významně přispěli k tomu, že se akce uskutečnila. Děkuji vám, bez vás by se to nepovedlo.

Jmenovitě děkuji:

  • Týmu našeho spolku za pomoc s přípravami a organizací akce, zejména mé mamince Nadě Maškové a kolegyni Ivetě Vaníčkové
  • Radovanu Ševčíkovi za osvětlení, bezplatnou montáž a demontáž světel, mikulášské dárky pro děti a dárky pro klienty ALZHEIMER HOME
  • Mé dceři Konstance Petryčka, která ztvárnila anděla a během akce se věnovala dětem a pomáhala s přípravou akce
  • Čertovi Alexovi za pomoc s přípravou a jeho čertovské účasti
  • Paní místostarostce Erbsové za podporu akce, její osobní účast a krásný dárek pro ALZHEIMER HOME
  • Spolku BONA FIDE, zejména kolegyni Věrce Kučerové za roli Mikuláše a za její báječný doprovod v podobě anděla a čerta; členové spolku věnovali další dárky dětem
  • Magdaleně Rychlíkové, která je členkou Výboru pro národnostní menšiny ZHM, která přispěla na nákup dárků pro klienty ALZHEIMER HOME
  • Natálii Kalajdžievové, která nám zapůjčila masky pro anděla a čerta a pomohla nám s tiskem nálepek a loga
  • Sevdě Kovářové ze spolku Zaedno za časopisy pro děti
  • Kamarádkám a sousedům, kteří dorazili a akci podpořili

 

Reklama